Tuesday, August 26, 2008

Истина лажи

Наравно, господин Живановић је, генерално узето, у праву када каже да не би требало да користимо увредљиве изразе у нашем, међусобном (међусрпском) саобраћању. Знам да је таква Савина сугестија мотивисана крајње хуманим разлозима и жељом да наше дискусије остану у границама основне пристојности (уљуђености), али, рекао бих, да он губи из вида да постоје ситуације у којима је слична "ненасилна комуникација", једноставно, немогућа.

Од када је света и века, и човека као разумног бића, слична дилема се наметала и људи су покушавали да остваре свет "хумане" (цивилизоване) интерперсоналне комуникације; заправо, истински хуманисти су се надали да постоји начин да се од модерног човека (којег Фројд с правом зове - "културни симулант"), обликује "човек културе" (der Mensch der Kultur).

У нашем конкретном случају, један Србин (Милатовић), жестоко је оклеветао другог (Јанић), успут га поредећи са "бароном Минхаузеном" - што је, сложићемо се, делимично еуфемизована форма српске стандардне речи - лажов. Ипак, надајмо се, да је Милатовић то учинио у афекту и да ће након проспаване ноћи схватити да је учинио велику неправду, не само Николи, већ и српству у расејању, па и самом себи; а понајвише оној српској речи, која се (надајмо се не случајно) налази у наслову његовог сајта - ИСТИНА.

Највећи проблем код нас, Срба, јесте немогућност да раздвојимо ту, горе поменуту реч - ИСТИНА - и све оно што она у себи као појам носи - од наших унутрашњих емотивних струја и онога што се колоквијално зове љубав или мржња, пријатељство, непријатељство, симпатија или антипатија. Јасно је да Петар Милатовић, у свом чланку о "магарећим отисцима", осим љутње, беса и јаросног етикетирања, то јесте, покушаја дискредитовања немиле му особе, није успео да покаже (а поготово докаже) ништа од онога што му је, као почетна замисао, стајало у глави.

Милатовићево посрнуће (брукање) пред "интернет публиком" било је неминовно, јер ту његов ум није био вођен основним моралним принципима, заснованим на поштењу, правди и, коначно, на чињеницама, које би могле да поткрепе његову неконтролисану и лошим осећањима набијену не-ИСТИНУ. Необично је да господин Милатовић, чини се, још увек није схватио, да ИСТИНА постоји независно од наше воље. Чак и тада када се ноторна лаж успе наметнути као ИСТИНА, таква "истина" је, ипак, најобичнија (суштинска) ЛАЖ.

Морам да признам да сам сматрао да је Милатовић, уистину, прави српски националиста. Надам се да се том смислу нисам преварио. Такође се надам да ће он још једном размислити и одрећи се текста који је недавно на свом сајту објавио, у коме у исти кош трпа доказаног српског издајника Мајкла Ђорђевића и доказаног српског патриоту Николу Јанића. Бојим се да су Сима Мраовић и Мила Алечковић сасвим замутили памет Милатовићу, јер то двоје је способно за сваку врсту нискости.

Душан Вукотић

П.С.

Немам намеру да одговарам на оптужбе Симе Мраовића. Ко год уђе на сајт Српска Зора Бела и прочита нешто од онога што сам тамо писао или што и данас пишем, схватиће какав сам ја "плаћеник", "слуга режима" и "шпијун". С друге стране, на интернету се налази приличан број текстова у којима сам потанко објаснио и разголитио све нечасне радње Симе Мраовића и Миле Алечковић. Уколико тамо постоји било шта што није тачно, нека Мраовић на то укаже. Наравно, он то неће смети ни да покуша, пошто зна да за све што сам о њему рекао (за разлику од њега), имам конкретне (необориве) доказе.

Моја деца нису само Срби


----- Original Message ----
From: Sava Zxivanovich
To: srbija_medjusljivama@yahoogroups.com
Sent: Tuesday, August 26, 2008 11:53:27 AM
Subject: Re: Re : [srbija_medjusljivama] Trojanski magarac


Поштовани господине Мраовићу,

Рецимо да ви окренете образ и да први престанете да користите било какве увредљиве изразе?

Са поштовањем,
Сава Живановић

----- Original Message ----
From: sima mraovitch
To: srbija_medjusljivam a@yahoogroups. com
Sent: Monday, 25 August, 2008 22:20:46
Subject: Re : [srbija_medjusljiva ma] Trojanski magarac


Postovani gospodine Zivanovicu,

Vas predlog je castan, ali Vi gospodine Zivanovicu, i svi mi, koji smo posteno zeleli da nesto uradimo po pitanju ujedinjenja naseg naroda u rasejanju, imamo izuzetno sposobnog placenika, Dusana Vukotica koji iz Zrenjanina (!!!), neverovatno, u sprezi sa Nikolom Janicem vec godinama radi po tudjem diktatu (bio je to ranije ministar spoljnih poslova Goran Svilanovic); sada je verujem neki drugi naredbodavac, ali je filijala ista. Cilj da se spreci svako patriotsko deleovanje Srba u rasejanju. Taj zadatak je bio, i jos uvek je na snazi: obezvrediti, ukaljati sve one pojedince koji deluju u patriotskom i nacionalnom duhu medju Srbima u rasejanju.


Sto se tice Kongresa Srba Evrope, priznajem, nismo uspeli. Vlast preko svojih "srpskih briznika", ustvari pravih srpskih stetocina i obmanjivaca, (Vukotica i Janica), uspela je da spreci njegovo istinsko i trajno utemeljenje. Steta. Da se razumemo, sve je to radjeno pod maskom "srpskog ujedinjenja" , a protiv navodnih "srpskih stetocina" i "lazova". Takvu nemoralnu zamenu teza i perfidnu propagandu vec godinama sprovodi Vukotic. Na zalost taj covek je jos uvek djavolski efikasan. Treba se upitati sta je tandem Janjic-Vukotic, na polju srpskog patriotskog ujedinjenja uradio? Nista. Apsolutno nista, osim hvalisanja sa brije lokalnog clanstva u Svedskoj.

Iz perspektive proteklih godina njihova uloga je sada jasna i providana: u ime "evropskog Srpstva" (Ujedinjena Srpska Dijaspora Evrope) po koncepciji Vlasti, rusili su svaki pokusaj ujedinjenja Srba na patriotskom planu. Lukavi Vukotic je jedno pisao, a drugo je radio. To bi trebalo da danas svima bude jasno i da nam bude lekcija.

Suprotno svojim izjavama Nikola Janic i njegov glasnogovornik iz Zrenjanina (!!!) do sada nista konkretno nisu uradili po pitanju ujedinjenja Srba u Evropi. A kritika i omalazavanje takvih pokusaja od drugih bila je uvek izdasna i bogata uvredama i lazima.

Danas su srpske organizacije u Evropi uglavno lisene znacajnih aktivnosti na nacionalnom i patriotskom planu. Na dogadjaje u Srbiji i u srpskim zemljama Srbi u rasejanju prakticno vise ne reaguju. Medjutim, jos uvek neki pojedinci dovode u pitanje mir vazala u Srbiji. Jedan od tih pojedinaca je nesumnjivo Petar Milatovic.

Petar Milatovic je izuzetnim licnim naporom stvorio srpsku tribinu ISTINA na koju bi svaki Srbin trebalo da bude ponosan. Medjutim, to ocigledno neodgovara srpskim vazalima. Zato, Vukoticu, na posao!

Ovih dana Vlast ponovo, koristi usluge Dusana Vukitica iz Zrenjanina (!!!) koji je, treba priznati, obdaren izuzetno otrovnim recnikom. Sto je jos vaznije, metodologijom omalovazavanja i zloupotrebom srpskog jezika, on veoma uspesno, majstorski, destabilizuje sve one koji bi zeleli da odgovore na njegove lazi, ali ne zele da se upustaju sa tim covekom u jezicki obracun. U vec poznatom stilu, Vukotic, pored Petra Milatovica prozive i one Srbe koji su casno i nesebicno pokusavali da doprinesu ujedinjenju i patriotskom delovanju Srba u Evropi i Svetu.

Pouceni iskustvom, napad i vulgarna omalovazavanja na racun Petra Milatovica nece uspeti. ISTINA je previse znacajna i dragocena tribina slobode za srpski narod, ne samo u rasejanju, vec i u otadzbini, da bi dozvolila da ih stetocina, kao sto je Vukotic, dovede u pitanje.

Sima Mraovic

No comments: